Կառավարությունը վերանայում է նախադպրոցական ուսումնական հաստատություններում երեխաների սննդի հիգիենիկ պահանջները

Հայաստանի առողջապահության նախարարությունը ներկայացրել է նախագիծ, որն ուղղված է նախադպրոցական ուսումնական հաստատություններում երեխաների առողջ սննդի կազմակերպմանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջների արդիականացմանը։ «Արմենպրես»-ի հաղորդմամբ՝ e-draft իրավական ակտեր միասնական հարթակում հրապարակված նախագծում նշվում է, որ աշխարհում և Հայաստանում ավելորդ քաշի ու ճարպակալման դեպքերը երեխաների շրջանում շարունակաբար աճում են։ Համաձայն առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) տվյալների, ավելորդ քաշի և անառողջ սննդի հետևանքները, ինչպիսիք են սիրտանոթային հիվանդությունները, շաքարային դիաբետը և որոշ տեսակի քաղցկեղները շարունակական աճ են արձանագրում։

Հայաստանում անցկացված հետազոտությունների համաձայն՝ 7-9 տարեկան երեխաների 27.7%-ն ունեն ավելորդ քաշ, իսկ 12.6%-ն տառապում է ճարպակալմամբ։ Այս իրավիճակը պահանջում է համակարգված միջոցառումներ՝ ուղղված նախադպրոցական տարիքում երեխաների սննդակարգի բարելավմանը։

Նախագծով նախատեսվում է սննդամթերքի և ճաշատեսակների ցանկի վերանայում, արգելված սննդամթերքի ցանկի ընդլայնում, որակապես և սննդային արժեքով համապատասխան ճաշատեսակների սահմանում։

Կհստակեցվի երեխաների օրգանիզմի համար անհրաժեշտ սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի, վիտամինների և միկրոտարրերի նորմերը, կներդրվի առողջ սննդի կազմակերպման նոր մոտեցումների ներդրում՝ համահունչ միջազգային փորձին։

Նախագծի ընդունման արդյունքում նախատեսվում է կրճատել երեխաների շրջանում ավելորդ քաշի և գիրության դեպքերը, նպաստել առողջ սննդի մշակույթի ձևավորմանը վաղ տարիքում, կանխել սննդի հետ կապված հիվանդությունների զարգացումը։

 

Նվիրաբերել

Աջակցիր անկախ մեդիային

Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter

Կարդալ նաև

Թողնել մեկնաբանություն

Ձեր էլփոստի հասցեն չի հրապարակվի: Պարտադիր դաշտերը նշված են *-ով